понедельник, 24 января 2011 г.

Залили квартиру

Залили квартиру

Якщо вас затопили сусіди, то насамперед (у день затоплення або на наступний день) необхідно викликати головного інженера ЖЕКу. Комісія, на чолі якої повинен бути інженер, зобов'язана провести огляд квартири і безкоштовно скласти акт про затоплення.

У разі потопу в Києві потрібно зателефонувати:

057 - Всі аварії в будинку

081 - Аварійна служба водопровідних мереж

269-04-93 - Аварійно-диспетчерська служба котелень та теплових мереж

Після цього потрібно скласти так званий «дефектний акт» і кошторис робіт з ремонту. Даним питанням займається Київський науково-дослідний інститут судових експертиз (тел. 272-23-63), а також будівельні компанії, у яких є необхідна ліцензія. Послуги будівельників будуть коштувати близько 2-4% від суми, яку нарахують у кошторисі. Державна експертиза, звичайно, варто дещо менше, але і чекати доведеться не один місяць.

Якщо з сусідами не вийшло домовитися полюбовно, тоді з актами та кошторисом можна звертатися до суду. Потрібно докласти до позовної заяви документи про право власності на квартиру, а також довідку БТІ.

Якщо буде встановлено, що затоплення сталося через недбале ставлення людини, то суд змусить винного в події відшкодувати всі збитки. А от якщо причина потопу - старі порвані труби, тоді розраховуватися з вами буде ЖЕК.

Страховка - справа потрібна

Уникнути судової тяганини при затопленні вам допоможе страховка від «витікання води з каналізаційних і водопровідних систем». Як правило, даний ризик страхові компанії пропонують у комплекті зі страхуванням квартири від пожежі та іншого. Хочемо зазначити, що експерти вважають, що застрахувати краще не просто квартиру, а саму обробку усередині приміщення і майно. Дана послуга обійдеться 0,15-0,5% від суми, яку ви побажаєте отримати при настанні страхового випадку.

Звертаємо вашу увагу на те, що збитки оплатять лише в тому випадку, коли потерпілий до відома страхову компанію про те, що трапилося протягом двох днів. У випадку, коли господар квартири в момент затоплення був відсутній з поважної причини, то компенсацію можна буде отримати, пред'явивши, наприклад, посвідчення про відрядження або лікарняний лист.

0 коммент.:

Отправить комментарий