понедельник, 24 января 2011 г.

Іпотечна криза не за горами

Іпотечна криза не за горами

Криза по іпотеках вперше торкнувся країн колишнього СРСР. Після того, як протягом багатьох років зростали ціни на житло в Прибалтійських країнах, вони впали. Аналітики з Литви, Латвії та Естонії вважають, що такої ж можна скоро чекати і в Києві.

Вартість житла зростала в країнах Прибалтики з 2004 по 2006 р. так само стрімко, як і у нас в Україну. Даному процесу сприяли банки, які займалися видачею недорогих іпотечних кредити, ну і спекулянти непогано підігріли ринок. Другі купували житло ще на початковому етапі будівництва, а після вже перепродували його після здачі будинку в експлуатацію. Всі ці фактори посилювали зростання ціни вгору кожен місяць на 5% і вище, до тих пір, поки ціни не досягли рівня, коли набувати житло стало дуже вже недешево.

У 2007 році стало ясно, що за цією вартістю купувати житло вже просто нерозумно, вважають експерти. Вони поділилися з нами, що за минулий рік в Естонії ціни на житло знизилися на 15%, у Латвії - на 5%. Поряд із цим банки зробили акцент на посиленні умов видачі кредитів. Вартість 1 кв. м вторинного житла в країнах Прибалтики дорівнює EUR1, 4 тис.

Дані показники ще можна було назвати кореляцією ринку, до того моменту, поки 7 січня найбільша в Естонії будівельна компанія «YIT Ehitus» не знизила ціну виставлених на реалізацію квартир на 27%. Але й цього було мало, і 17 січня ціни знову знизили. Загалом вартість на житло в Естонії знизилася вже сьогодні на 31%.

Латвійські будівельники всіляко заманюють потенційних покупців. Всюди чути гасла: «Купуйте квартиру і отримаєте в подарунок плазмовий телевізор», «Купіть будинок, і ми подаруємо вам автомобіль!». Але всіх їх зусилля марні - жителі Прибалтики не бажають здобувати сильно дороге житло і вичікують, поки ціни знизяться ще. Хто буде купувати нерухомість, якщо всюди твердять, що ціни на неї можуть знизитися? «Почекати з придбанням житла можна і рік, а за даний час вона ще впаде в ціні. Це розуміють 100% потенційних покупців, саме від того сьогодні ніхто не купує житло », - так говорять експерти з нерухомості в країнах Прибалтики.

Аналітики припускають, що після нетривалого затишшя спад буде тривати: ще одного інвестиційного буму в Естонії не передбачається, тому немає абсолютно ніяких передумов для розвитку ринку житла. Фінські, датські та шведські інвестори свої гроші вклали не у виробництво, а в будівництво житла, що спричинило за собою будівельний бум. Звели стільки будинків, що просто немає стільки жителів в Естонії. Ніхто не купує житло.

Розвиток ситуації в Литві, Латвії та Естонії до болю схоже на нерухомий ринок Україні. Тільки за 2006 р. вартість житла в Москві піднялася на 60%. Проте вже в 2007 році, незважаючи на запевнення забудовників і експертів, ціни перестали так стрімко зростати, і зростання склало лише 12%, що вже навіть нижче рівня інфляції в країні.

Так само, як і в прибалтійських країнах, в Україні залишається значна частина спекулянтів, які роблять гроші на перепродажу житла. Точно так само, як і в Латвії, власники будівельних компаній ніколи не визнавали того, що вартість на житло може знизиться.

Експерти вважають, що коли відбувається спочатку ріст цін, а після слід спад - це цілком нормальний бізнес-цикл, і він діє абсолютно скрізь, у всіх економіках. Ось і в Латвії все бачили тільки зростання вартості нерухомості, і ніхто не хотів вірити, що потім наступить спад. Тому в найближчому майбутньому дуже схожу ситуацію зі зниженням вартості житла можна буде побачити і в Столиці України. Якщо експерт буде запевняти Вас, що ціни на нерухомість в Києві ніколи не знизяться, знайте, він просто бреше Вам. Будь-який розумний експерт повинен припускати нехай навіть на 1%, що це станеться вже в цьому році, ну може бути в наступному. Але те, що це станеться, це напевне.

0 коммент.:

Отправить комментарий