суббота, 8 января 2011 г.

Як зняти житло

Як зняти житло

  
Сьогодні не так вже й легко знайти хороших орендодавців. Припустимо на самому початку ніяких проблем з власником квартири, що знімається вами, не виникло. Це ще не факт, що їх не буде і надалі. До всього іншого, ви просто не застраховані від зустрічі з шахраями.

  
1 ризик: Мережі аферистів

  
Найчастіше зустрічається варіант перездачі вже знятою квартири. У найменш хворобливому варіанті, її просто перездають за більш вигідною ціною. Найгірший варіант - це коли ви, приїхавши з речами, щоб заселиться, виявляєте, що замок поміняли і крім вас приїхали заселятися ще кілька людей, з яких також взяли заставу.

  
Як передбачити: Укладайте договір, навіть коли знімаєте квартиру на невеликий термін, аж до трьох днів. У даному документі потрібно обов'язково зазначити розмір штрафу, при порушенні умов здачі.

  
Ще одна порада, не зв'язуйтеся з суборендою. Розмова про гроші за оренду квартири можна вести лише з юридичною власником житла. Для цього, коли дзвоните по оголошенню в газеті, відразу поцікавтеся, здає квартиру безпосередньо її власник або це посередник. При особистій зустрічі, обов'язково перевірте документи на дану квартиру. Скажіть хазяїнові, щоб він представив вас сусідам.

  
2 ризик: Квартира не приватизована

  
У квартиру, яку ви орендуєте, приїжджає родич господаря, який так само прописаний в даній квартирі, і наполягає, щоб ви покинули квартиру.

  Як передбачити: Потрібно відразу уточнити, чи приватизована дана квартира. У випадку, коли вона не приватизована, поцікавтеся, чи є письмовий дозвіл всіх прописаних у ній та влади міста. Коли квартира не приватизована, потрібно в обов'язковому порядку вимагати від господарів квартири укласти саме договір піднайму. Тоді вас виселити раніше терміну зможуть лише на підставі судового рішення.

3 ризик: Зростання плати за оренду

Ви дуже дисципліновані і платите за житло регулярно і повну суму, проте Власник каже інакше і вимагає, щоб ви доплатили. Або інший варіант, без попереднього попередження підвищив плату за оренду квартири.

Як передбачити: Під час укладання договору найму, вкажіть у ньому розмір оплати в місяць, а також термін, протягом якого власник квартири не може її змінити.

І ще один нюанс - не давайте ніяких грошей без розписки, в якій чітко прописані дані паспорта господаря і період, за який ви заплатили. І ще в договорі потрібно вказати, хто платить за комунальні послуги. Як правило, орендар понад суму оренди платить за електроенергію та зв'язок (Інтернет і телефон).

4 ризик: виселяють негайно

За один діти приходить господар квартири і просить зібрати речі і залишити житло, хоча в договорі зазначено, що проживати ще можна 5 місяців.

Як передбачити: Попередньо домовтеся, що якщо власник буде наполягати на передчасному виселення, то він заплатить штраф у розмірі оплати за два місяці, або власник особисто знайде вам ідентичну квартиру, яка вам підійде.

5 ризик: Відключили міжміський зв'язок

Власник житла заблокував «вісімку», а коли закінчений термін знімання, не хоче повернути заставу за міжнародні розмови.

Як передбачити: Якщо вам буде незручно без міжміського зв'язку, то краще взагалі цю квартиру не знімати. Господарі погоджуються не блокувати «вісімку» під заставу у розмірі плати за житло за період трьох місяців. У даному варіанті юристи радять покласти заставу в сейф банку. Причому, договір з банком потрібно оформити на себе, а ось ключ від сейфа дати власникові житла.

6 ризик: Постійний контроль

Власник орендованої вами квартири просто не дає жити спокійно, приходить по три рази на тиждень, без дзвінка, буває пізно або коли вас немає вдома.

Як передбачити: За законом, на строк дії договору найму на людину, який зняв квартиру, переходить право недоторканності житла. Тобто, це означає, що ви маєте повне право наполягати, щоб господар не з'являвся, не попередивши вас заздалегідь, а тим більше не приходив, коли ви відсутні.

Тому, відразу після того, як підписано договір, добре б поміняти замок на вхідних дверях і домовитися з господарем час відвідувань. Як правило, зазвичай це відбувається раз на місяць, коли власник приїжджає за грошима за оренду, але, обов'язково попередивши квартиронаймача за добу.

7 ризик: Ремонт на халяву

Термін оренди закінчився, ви збираєтеся з'їжджати, а господар вимагає, щоб ви зробили капітальний ремонт і заплатили за речі, які ще до вас були розбиті або зламані.

Як передбачити: Щоб не виникло такої ситуації, до того, як ви в'їдете в квартиру, уважно ознайомтеся зі станом квартири і складіть акт прийому-передачі. Окремим пунктом у цьому документі відзначте меблі та цінні речі. Також не викидайте чеки на куплену техніку. Це дасть вам можливість, якщо знадобитися, без будь-яких проблем довести, що ви вивозите предмети, придбані за ваш рахунок. А ось наполягати на відшкодуванні природного зносу, наприклад, поміняти старі шпалери, власник квартири не має ніякого права.

0 коммент.:

Отправить комментарий