суббота, 8 января 2011 г.

Нерухомість та ціни

Як вважають деякі експерти, ринок нерухомості в Україні близький до краху, а надто роздуті ціни от-от заваляться. Одна з причин цього явища - це розвиток інститутів спільного інвестування.

Зі слів Вадима Непосєдова - генерального директора «Української Торгової Гільдії», у серпні-вересні ринок майже завмер. Якщо на первинному ринку вдавалося реалізувати кілька квартир протягом місяця, то на ринку вторинного житла кількість угод було наближено до нуля. Однак експерти не припиняли давати прогнози з приводу зростання цін і надалі, мотивуючи це великим попитом і незначними темпами будівництва.

Звичайно, не останнє місце в зниження зростання цін на житло надав американська іпотечна криза. Згідно щорічної доповіді Global Risks-2008, ймовірність обвалу цін на житло та інші активи в Америці, Європі і Великобританії отримала оцінку в 4,5 бала за п'ятибальною шкалою. Однак наша економіка не так сильно інтегрована у світову, тому глобальні кризи на українському ринку відображаються не так сильно.

Як вважає стратег Сергій Кульпінсікй - ІК «Альфа Капітал Україна», ціни на нерухоме ринку призупинилися через збільшення ставок по іпотеках, зниження зростання реального доходу громадян з 16% в 2006 р. до 12,5% в 2007 р. і зниження інтересу інвесторів до житлової нерухомості в цілому. Він зазначив, що в інвесторів за минулий рік підвищився інтерес до більш вигідною торгівельною та комерційної нерухомості, що веде в свою чергу до переорієнтування потоків у цей сегмент. Щодо торговельної нерухомості, експерт уточнив, що в даному сегменті рентабельність досягається через видачу кредитів населенню на придбання в роздрібних мережах, вони то і підняли свій товарообіг у роздріб у минулому році до рекордних 29%.

Експерти схильні вважати, що саме штучно створений бум споживання - це і є один з чинників, який стимулює інфляцію. Сергій Січкар - директор КУА «Магістр» говорить, що депозити населення в 2007 р. зросли до 57,27 млрд. грн., В той же час обсяг за кредитами населенню збільшився на 75,96 млрд. грн., Інакше кажучи, на ринок прийшло приблизно 19 млрд. грн.

Учасники ринку вважають, що інфляція - це не головний фактор зміни цін на нерухоме ринку. «Протягом останніх років житло було прибутковим інструментом інвестування, а сьогодні потенціал для великого зростання цін є лише в регіонах», - говорить Михайло Ігнатенко - начальник відділу аналізу «Діамантбанку». Він впевнений, що цього і платоспроможного попиту для того, щоб проживати в даній квартирі, а не вкладати гроші, майже немає, тому великі темпи зростання інфляції не змогли прямо вплинути на ринок житла. Аналітик вважає, що ціни і так занадто завищені, їх динамічний ріст не можна порівняти із зростанням цін на товари першої необхідності, а це в свою чергу означає, що інвесторам, які шукають високої рентабельності, необхідно шукати альтернативи вкладення фінансів (наприклад, Піфи, земля ).

Інший аналітик Сергій Савчук - директор КУА «Дельта-Капітал» відзначає, що якщо обсяг ринку ІСІ, який доходить до позначки в 3 млрд. грн., Ще далекий від ринку депозитів (143 млрд. грн.) І поки ще не варто говорити про серйозному його вплив на стримування інфляції, то по ринку житла він вдарив досить серйозно. «Спекуляції на ринку житла в 2007 р. значно ослабли ривком фондового ринку та розвитком ринку інститутів спільного інвестування. І цей напрямок в новому 2008 році тільки посилиться »- впевнений експерт.

З колегою погоджується й Ірина Охременко - директор з інвестиційної політики та управління фондовими активами ФПК «Біс-холдинг». Вона вважає, що тенденція до активного зростання фондового ринку на тлі уповільнення зростання на ринку житла явно видно в 2007 р. «Хоча не варто стверджувати, що успіхи першого послужили причиною провалу на другому, однак, я вважаю, що певна частина фінансів на фондовий ринок дуже навіть могла прийти з холонуть ринку житла »- говорить аналітик.

Минулий 2007 р. ознаменувався небаченим і майже не зростання індексу ПФТС (135% проти 44% у 2006 р.), а обсяги за операціями торгівлі цінними паперами на організованій фондовій біржі перейшли межу в 10 млрд. грн. - Проти 6,1 млрд. грн. в 2006 р. До того ж на 40% збільшилася кількість невенчурних ІСІ.

«За відомостями УАІБ, за 9 місяців 2007 р. активів невенчурних ІСІ в управлінні КУА на початок четвертого кварталу накопичилося 2,5 млрд. грн., Що в два рази більше значення даного показника на початок року, причому велика частина приросту була на відкритих і інтервальних інвестиційних фондах, які більше підходять починаючим інвесторам - фізичним особам », - зазначає І. Охременко. Дані факти, як вважає експерт, говорять про масовий вихід на фондову біржу фізичних осіб і також можуть побічно підтвердити що фінанси перерозподілилися між фондовими і нерухомими ринками.

0 коммент.:

Отправить комментарий